Lebuhraya Kota Bharu ke Kuala Krai

Menarik. Amat menarik. Sejak pembinaan dimulakan tahun lepas lagi, progress lebuhraya Kota Bharu ke Kuala Krai amat laju. Phase awal dari Kg Tiong ke Limbat nampak macam lebih 40 peratus dah pun siap.

Ini adalah bukan gambar yang saya tangkap sendiri sebab saya tiada kemudahan drone berkamera untuk diterbangkan. Ini adalah gambar dari facebook pemilik drone yang mengambil gambar dari pandangan atas. Dari atas kita dapat melihat dengan lebih jelas apa yang sedang berlaku di bawah. Selalunya saya hanya dapat lihat dari pandangan sisi sebab kalau pandu kereta dari Tunjong ke Pasir Tumboh melalui jalan pintas, memang akan melalui bawah lebuhraya Kota Bharu ke Kuala Krai.

Malas nak bebel banyak. Ini saya kongsikan gambar progress terkini projek lebuhraya terbabit

LebuhRaya1 LebuhRaya2 LebuhRaya3 LebuhRaya4 LebuhRaya5 LebuhRaya6 LebuhRaya7 LebuhRaya8 LebuhRaya9
Untuk makluman, Lebuhraya Kota Bharu – Kuala Krai atau lebuhraya rakyat asalnya adalah hasil initiative kerajaan negeri Kelantan. Asalnya kerja-kerja highway sudah pun bermula oleh syarikat GLC negeri bersama pihak swasta tetapi terbantut kerana kekangan kewangan.


Sekarang sebahagian besar projek lebuhraya KB ke Kuala Krai ini telah pun diambil alih oleh kerajaan pusat dan dimasukkan bersama dalam projek mega LEBUHRAYA CSR menghubungkan Kota Bharu dan Kuala Lumpur. Yang menariknya, highway ini bebas tol dan menggunakan material turapan berbeza yang lebih tahan lama dan mesra kepada kenderaan.

Kongsi dengan rakan-rakan anda...Email this to someone
email
Print this page
Print
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest